4 tricki oszczędzające wodę w kuchni

Dwa z nich zaoszczędzą nie tylko wodę i pieniądze, ale także Twoje zdrowie! Wiesz jak?

1. Nie potrzebujesz pełnego garczka wody!

Wody wystarczy tyle, żeby tylko przykryć gotowane produkty. Im mniej wody tym więcej smaku i składników odżywczych pozostanie w żywności.

2. Gotuj na parze

Gotowanie na parze zużywa jeszcze mniej wody! Możesz połączyć zasady 1 i 2! Super trikiem, który stosuję u siebie w kuchni jest gotowanie warzyw na parze z nakładką na garnku, w którym akurat gotuję ryż lub kaszę. W ten sposób jest mniej naczyń do umycia!

3. Nie odmrażaj jedzenia pod bieżącą wodą

Najlepszy sposób odmrażania to wyjęcie produktu wieczorem i stopniowe rozmrażanie w lodówce. Tracimy mnóstwo wody odmrażając jedzenie pod bieżącą wodą. W przypadku mięsa może się to nawet skończyć kłopotami trawiennymi. Mięso traci swoje właściwości, ma nieprzyjemny zapach i rozwijają się w nim bakterie.

4. Wykorzystaj wodę po gotowaniu

Co robisz z wodą po gotowaniu? Wylewasz do zlewu? Niepotrzebnie! Ostudzona woda po gotowaniu (np. ziemniaków) jest genialną odżywką dla domowych roślin – na pewno nie pogardzą cukrami, które się wypłukały z pożywienia. Więcej pomysłów na wykorzystanie wody po gotowaniu w naszym poprzednim wpisie.

A jakie Wy macie pomysły na oszczędzenie wody w kuchni? Podzielcie się z nami swoimi radami w komentarzach!