5 sposobów na oszczędne mycie naczyń

Czwarty sposób sprawi, że będziesz mniej zmywać. I nie, nie chodzi o kupno zmywarki. To by było zbyt proste.

1. Nalej wody do miski lub komory zlewozmywakaJedno mycie może trwać nawet 20 minut. Gdyby w tym czasie cały czas leciała woda z kranu to mogłoby się jej zmarnować nawet 120 litrów. Tymczasem jedna miska wody to zaledwie 8 litrów, a samo płukanie zajmuje już mniej czasu. Wyjaśniliśmy to dokładnie w naszym filmie na YouTube. Zajrzyj koniecznie.
  2. Usuwaj zaschnięte resztki „na sucho”Zeskrob wszelkie większe odpadki bezpośrednio do kosza. Po co do tego celu używać wody, która kosztuje średnio 1 grosz za litr. W ten sposób z kranu ucieka 1 grosz co każdych 10 sekund! Zaoszczędzisz też na popularnym „krecie” i innych środkach do udrażniania rur i usuwania przykrego zapachu + na hydrauliku i remoncie w razie totalnego zatkania rur.
  3. Płukaj w zimnej wodzie.Jest tańsza. Po prostu trzy razy tańsza! Zobacz nasz wpis o cenach wody w Polsce!
  4. Zmywaj raz dziennie i segreguj naczynia.Wypłukanie jednego widelca zużywa tyle samo wody co wypłukanie całej garści sztućców. Korzystaj z efektu skali!
  5. Wykorzystaj wrzątek do namoczenia najtrudniejszych naczyńI tak gotujesz jajka albo odcedzasz ziemniaki. Wykorzystaj ten wrzątek do pozbycia się najtrudniejszych zaschniętych zabrudzeń z patelni lub garczków.

Masz swoje patenty na oszczędne zmywanie naczyń? Podziel się nimi w komentarzu.

PS. Skąd bierzemy dane o cenach wody?