6 sposobów jak nauczyć dzieci oszczędzać wodę

Wierzymy, że nauka oszczędności wody zaczyna się w domu z dziećmi. Łatwo jest nauczyć dzieci od samego początku znaczenia zachowania jednego z najcenniejszych zasobów Ziemi. Razem możemy zbudować fundament wiedzy, aby nasze dzieci wyrosły na świadomych mieszkańców naszej planety. Przedstawiamy pięć prostych wskazówek dotyczących oszczędzania wody.
1. Wyłącz kran

Podczas czyszczenia zębów lub mycia dłoni należy uczyć dzieci, aby wyłączały kran – wytłumaczmy im, że przez dwie minuty mycia zębów przelewa się 12 groszy – może za dzień to mało, ale na miesiąć to już ponad 7 zł! Zapytajmy co by za to kupiły. Możesz też pokazać dziecku nasz film.
2. Dokładnie zakręć kran

Inną ważną lekcją dla Twoich dzieci, a także dla Ciebie, jest sprawdzenie kranów w Twoim domu. Upewnij się, że są one dokładnie zakręcone – zróbcie to razem przed wyjsciem z domu. Kapiące krany mogą marnować dużo wody i pieniędzy – ponad 50 zł rocznie.
3. Toaletę spłukuj „mniejszym przyciskiem”

Naucz dzieci, że w większości toalet mogą znaleźć mniejszy przycisk, który wykorzystuje mniejszą ilość wody – co pomoże Wam zaoszczędzić prawie 70zł rocznie.
4.Czas kąpieli dla niemowląt

Ze względów bezpieczeństwa niemowlęta powinny mieć mało wody w kąpieli. Nie ma powodu, aby używać całą wanienkę. Kiedy twoje dzieci są na tyle duże, zmień ich nawyki z kąpieli na szybkie prysznice, które używają mniej wody niż napełnianie wanny.
5. Podlewanie trawy

Zachęcaj dzieci do zbierania wody po deszczu lub tej po gotowaniu (oczywiście schłodzonej) i używania jej do nawilżania trawy i krzewów zamiast włączania spryskiwaczy lub węża. Upewnij się, że dzieci rozumieją, dlaczego tak ważne jest ponowne użycie wody, gdy jest to możliwe, zamiast po prostu wylewać niechcianą wodę do zlewu. O oszczędnościach w ogrodzie przeczytasz tutaj.

6. Basen miejski zamiast dmuchańca koło domu.

Nie kupujcie zbędnej zabawki, której użyjecie pewnie 2 razy w roku. Wytłumacz dziecku dlaczego lepiej jest pójść na miejski basen gdzie jest zamkniety obieg wody i gdzie zabawa jest po prostu dużo lepsza 🙂
Kiedy uczysz dzieci potrzeby oszczędzania wody, dajesz im cenną podstawę do budowania nawyku i uczenia się od początku ich rozwoju. Przecież to właśnie oni za kilka lat będą szukać nowych rozwiązań w zakresie niedoboru wody.

A Wy jak uczycie swoje dzieci oszczędności? Macie sprawdzone sposoby?