Klasy energetyczne urządzeń

Ostatnio sklepy prześcigają się w reklamach sprzętów ECO, A+++ itp. Co to właściwie znaczy? Co zawiera etykieta klasy energetycznej? Czy zawsze A jest najlepsze? Zobacz, co warto wiedzieć przed wyjściem do sklepu.

Jaka skala?

W przypadku urządzeń takich jak pralka, lodówka czy zmywarka klasy energetyczne oznaczone są w skali od A do G, gdzie A oznacza sprzęt najbardziej efektywny energetycznie. Od 2010 roku wprowadzono też klasy A+, A++, A+++, które charakteryzują najbardziej efektywne urządzenia. Kolorystycznie są one przedstawione odpowiednio: ciemno zielony dla A+++ stopniowo aż po ciemnoczerwony dla G.

O czym informują nas etykiety?

• marce i modelu urządzenia
  • klasie efektywności energetycznej
  • zużyciu innych zasobów naturalnych, np. wody
  • wydajności innych funkcji, np. wirowania
  • poziomie emitowanego hałasu

A co z armaturą?

I tu można się pomylić. Przyzwyczajeni do wybierania wszystkiego z A i plusem musimy wiedzieć, że skala urządzeń sanitarnych wygląda trochę inaczej. I w tym przypadku najlepsza jest klasa… Z! Klasa armatur oznaczana jest w jednostce określającej przepływ wody w litrach na sekundę. Zobaczcie poniżej:

Klasa armatury Przepływ wody w l/s
Z ≤ 15l/s
A ≤ 25l/s
S ≤ 33l/s
B ≤ 42l/s
C ≤ 50l/s
D ≤ 63l/s

W klasie Z znajdują się naprawdę ekologiczne urządzenia, takie jak baterie bezdotykowe, z eko blokadami lub eko przyciskami. Nawet jeśli są to urządzenia trochę droższe – ta inwestycja szybko się zwraca!