Oszczędne mycie naczyń w zmywarce

Zastosuj się do naszych rad, a mycie naczyń w zmywarce będzie jeszcze przyjemniejsze. Na razie nie masz tego cudownego urządzenia? Poczytaj o ręcznym myciu naczyń na naszym blogu.

1. Uruchamiaj zmywarkę tylko gdy jest pełna

Wykorzystuj wodę i energię w optymalny sposób. Mówimy nie pustym przebiegom!

2. Nie przesadź z tym napełnianiem

Przesada w drugą stronę jest równie niedobra dla środowiska i portfela. Jeżeli włożysz do zmywarki za dużo naczyń to zaburzysz przepływ wody, nie domyjesz swoich naczyń do końca i całą włożona energia pójdzie na marne. Ładuj swoją zmywarkę zgodnie z instrukcją obsługi. Jeżeli jej nie masz, zajrzyj to serwisu: http://instrukcja.pl/kategorie/zmywarki

3. Korzystaj z oszczędnych trybów działania

Jeżeli masz już instrukcję obsługi swojego sprzętu na dysku to teraz warto zajrzeć do rozdziału poświęconego poszczególnym trybom działania. Znajdź ten zużywający najmniej wody i prądu. Ustaw suszenie naczyń zimnym powietrzem. Jeśli nie masz takiej opcji, to po prostu zastopuj program po ostatnim płukaniu i otwórz drzwi urządzenia. Naczynia same wyschną.

4. Zmniejsz temperaturę mycia naczyń

Różnica 10 stopni Celsjusza nie zrobi dużej różnicy mikrobom bo i tak zginą z powodu detergentu. Natomiast mniej energii zużytej na podgrzanie wody jak najbardziej pozytywnie wpłynie na rachunki.

Znasz inne ciekawe sposoby na mycie naczyń w zmywarce? Podziel się nimi w komentarzach!